Motif ve Patiklerin Özellikleri

Naftalin Kokulu Mihalıççık Patiğinden Fabrikasyon Ürünü Pandufa…

Çilek Açar Motifli Patik

Yöresel dilde “çile aça” denilmektedir. Beş şişle örülür.38 ,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe gelince örgü bitirilir tığ ile patiğin ağız kısmına zincirler ile küçük boşluklar yapılır sonra bu boşlukların aralarına iki katlı ip geçirilir ve patiğin ağız kısmı düzgün dursun diye bağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ( beş renk) ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor. Eğer farklı bir uğraş yoksa iki gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. . Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir. Kız veya erkek bebekler, kız çocukları, yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor, çeyizlere konuluyor, hediyeleşmelerde kullanılıyor

 

1 2 ÇİLE AÇA
1 10

Çilek Açar Motifli Çocuk Patiği

Yöresel dilde “çile aça” denilmektedir.2 yaşındaki bebeğe beş şişle örülür. Burun kısmından 4 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 12 ilmek ile bitirilir, patiğin taban kısmına 2 şişle 6 ilmek ile devam edilir 6 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 30 ilmekle 4 şişle örülür 4 cm yüksekliğe gelince örgü bitirilir tığ ile patiğin ağız kısmına zincirler ile küçük boşluklar yapılır sonra bu boşlukların aralarına iki katlı ip geçirilir ve patiğin ağız kısmı düzgün dursun diye bağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir; eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor. Eğer farklı bir uğraş yoksa yarım gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir.

 

1 15 ( 2 YAŞ ÇİLE AÇA ÇOCUK PATİĞİ)
1 14 ( 2 YAŞ ÇİLE AÇA ÇOCUK PATİĞİ)

Çilek Açar Motifli Patiğin Çorabı (Çepgenli)

Yörede“ çepgenli “de deniyor. Beş şişle örülür.38 ,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe gelince ayak bileğinde ilmekler azaltılır 30 ilmeğe düşürülür, 4 cm örüldükten sonra 4 şişin her birinde 35 ilmek olur kaval kemiği boyunca örülür baldıra yaklaşınca 4 şişin her birinde 2 şer ilmek artırılır diz kapağının altında örgü bitirilir tığ yardımı ile zincirler çekilip batırılarak küçük delikler yapılarak daha güzel görünmesi sağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ( beş renk) ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor .Eğer farklı bir uğraş yoksa 7 gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Özellikle yeni gelinler ve gelinlik çağına gelmiş genç kızlar yoğunlukta kullanıyor ( dini bayramlarımızdaki bayramlaşmalarda, ramazan ayında teravi namazlarında giyilmesine çok önem veriliyor.) Kız veya erkek bebekler , kız çocukları , yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor , çeyizlere konuluyor , hediyeleşmelerde kullanılıyor . Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir.

 

L ÇİLE AÇANIN ÇORABI 1 8
L ÇİLE AÇANIN ÇORABI 1 23

Çilek Açar Motifli Patiğin 7cm'lik Süsü (Çepgenli)

Yörede“ çepgenli “de deniyor. Boyu 7 cm’dir, burun kısmından 2 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 4 ilmek ile bitirilir, patiğin taban kısmına 2 şişle 4 ilmek ile devam edilir 2,5 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 10 ilmekle 4 şişle örülür 3 cm yüksekliğe gelince örgü bitirilir. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor .Genellikle dolap kulplarına, buzdolabının kapağına, anahtarlıklara, çantaların fermuar kısımlarına takılmak üzere örülen mini boy çoraplardır. Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir.

 

M ÇİLE AÇAR SÜS ÇORABI 3
M ÇİLE AÇANIN SÜS ÇORABI 1

Çift Kaba Gül

Yöresel dilde “Çift gaba gül” denilmektedir. Beş şişle örülür.38 ,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe gelince örgü bitirilir tığ ile patiğin ağız kısmına zincirler ile küçük boşluklar yapılır sonra bu boşlukların aralarına iki katlı ip geçirilir ve patiğin ağız kısmı düzgün dursun diye bağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ( beş renk) ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor .Eğer farklı bir uğraş yoksa iki gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir. Kız veya erkek bebekler , kız çocukları , yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor , çeyizlere konuluyor , hediyeleşmelerde kullanılıyor.

 

3 4 ÇİFT KABA GÜL
3 12

Pıtırak

Beş şişle örülür.38 ,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe gelince örgü bitirilir tığ ile patiğin ağız kısmına zincirler ile küçük boşluklar yapılır sonra bu boşlukların aralarına iki katlı ip geçirilir ve patiğin ağız kısmı düzgün dursun diye bağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ( beş renk) ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor. Eğer farklı bir uğraş yoksa iki gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Kız veya erkek bebekler, kız çocukları, yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor, çeyizlere konuluyor, hediyeleşmelerde kullanılıyor.

 

4 5 PITIRAK
4 20

Çingene Çakmağı Motifli Patik

Yöresel dilde “çingen çakmağa “ denilmektedir. Beş şişle örülür.38 ,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe gelince örgü bitirilir tığ ile patiğin ağız kısmına zincirler ile küçük boşluklar yapılır sonra bu boşlukların aralarına iki katlı ip geçirilir ve patiğin ağız kısmı düzgün dursun diye bağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde vazgeçilmez renklerdir ;eğer istenirse altıncı renk olarak mavi eklenir kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor. Eğer farklı bir uğraş yoksa iki gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir. Kız veya erkek bebekler ,kız çocukları , yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor, çeyizlere konuluyor, hediyeleşmelerde kullanılıyor.

0 1 ÇİNGEN ÇAKMAĞI
09

Zülüf Bastı

Beş şişle örülür. 38 ,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, sonra iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe örgü bitirilir tığ ile patiğin ağız kısmına zincirler ile küçük boşluklar yapılır sonra bu boşlukların aralarına iki katlı ip geçirilir ve patiğin ağız kısmı düzgün dursun diye bağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ( beş renk) ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor. Eğer farklı bir uğraş yoksa iki gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir. Kız veya erkek bebekler, kız çocukları, yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor, çeyizlere konuluyor, hediyeleşmelerde kullanılıyor.

 

5 6 ZÜLÜF BASTI
5 10

Koç Boynuzu (Koyun Gözü)

Beş şişle örülür. 38,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür, iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe gelince örgü bitirilir tığ ile patiğin ağız kısmına zincirler ile küçük boşluklar yapılır sonra bu boşlukların aralarına iki katlı ip geçirilir ve patiğin ağız kısmı düzgün dursun diye bağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ( beş renk) ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor. Eğer farklı bir uğraş yoksa iki gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir. Kız veya erkek bebekler, kız çocukları, yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor, çeyizlere konuluyor, hediyeleşmelerde kullanılıyor.

 

2 3 KOÇ BOYNUZU YA DA KOYUN GÖZÜ
2 13

Koç Boynuzu (Çoraplı)

Yörede“ çepgenli “de deniyor. Beş şişle örülür.38 ,39 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 12 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 28 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 14 ilmek ile devam edilir 17 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 70 ilmekle 4 şişle örülür 7 cm yüksekliğe gelince ayak bileğinde ilmekler azaltılır30 ilmeğe düşürülür, 4 cm örüldükten sonra 4 şişin her birinde 35 ilmek olur kaval kemiği boyunca örülür baldıra yaklaşınca 4 şişin her birinde 2 şer ilmek artırılır diz kapağının altında örgü bitirilir tığ yardımı ile zincirler çekilip batırılarak küçük delikler yapılarak daha güzel görünmesi sağlanır. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz, siyah patiğin örülmesinde renklerdir ( beş renk) ;eğer istenirse kişilerin zevklerine göre bu renklerin farklı tonları tercih edilebiliyor .Eğer farklı bir uğraş yoksa 7 gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Özellikle yeni gelinler ve gelinlik çağına gelmiş genç kızlar yoğunlukta kullanıyor ( dini bayramlarımızdaki bayramlaşmalarda, ramazan ayında teravi namazlarında giyilmesine çok önem veriliyor.) Kız veya erkek bebekler, kız çocukları, yetişkin tüm kadınlar günlük hayatlarında kullanabiliyor , çeyizlere konuluyor , hediyeleşmelerde kullanılıyor. Bu motif sadece Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine aittir.

 

KOÇ BOYNUZUNUN ( KOYUN GÖZÜ) ÇORABI 1 8
KOÇ BOYNUZUNUN ( KOYUN GÖZÜ) ÇORABI 1 1

Damat Çorabı (Su Yolu Motifi)

Beş şişle örülür, motifin adına “ su yolu “ denir.40 ,41 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 15 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 32 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 18 ilmek ile devam edilir 19 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 80 ilmekle 4 şişle örülür 9 cm yüksekliğe gelince ayak bileğinde ilmekler azaltılır 35 ilmeğe düşürülür, 5 cm örüldükten sonra 4 şişin her birinde 40 ilmek olur kaval kemiği boyunca örülür baldıra yaklaşınca 4 şişin her birinde 2 şer ilmek artırılır diz kapağının altında örgü bitirilir tığ yardımı ile zincirler çekilip batırılarak küçük delikler yapılarak daha güzel görünmesi sağlanır. Eğer farklı bir uğraş yoksa 5 gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Özellikle yeni damatlar ve genç erkekler yoğunlukta kullanıyor ( dini bayramlarımızdaki bayramlaşmalarda, ramazan ayında teravi namazlarında giyilmesine çok önem veriliyor.) Yetişkin tüm erkekler günlük hayatlarında kullanabiliyor fakat tamamen siyah veya koyu renkte örülenini, çeyizlere konuluyor, hediyeleşmelerde kullanılıyor.

 

M DAMAT ÇORABI 1
M DAMAT ÇORABI 2

Damat Çorabı (Balık Sırtı Motifi)

Beş şişle örülür, motifin adına “ balık sırtı “ denir.40 , 41 numara ayakkabı giyen bir kadın için burun kısmından 15 ilmekle başlanır örüldükçe ilmek sayısı artırılır ve ön kısmı 32 ilmek ile bitirilir, (eğer ayak numarası daha da büyük ise 35 ilmeğe ya da fazlası kadar çıkarılabilir) patiğin taban kısmına 2 şişle 18 ilmek ile devam edilir 19 cm uzunlukta örüldükten sonra arka tarafta topuk kısmında ilmekler azaltılarak topuk kısmı büzülerek örülür iki yana birer şiş takılır birde arka tarafa şiş takılır 80 ilmekle 4 şişle örülür 9 cm yüksekliğe gelince ayak bileğinde ilmekler azaltılır 35 ilmeğe düşürülür, 5 cm örüldükten sonra 4 şişin her birinde 40 ilmek olur kaval kemiği boyunca örülür baldıra yaklaşınca 4 şişin her birinde 2 şer ilmek artırılır diz kapağının altında örgü bitirilir tığ yardımı ile zincirler çekilip batırılarak küçük delikler yapılarak daha güzel görünmesi sağlanır. Eğer farklı bir uğraş yoksa 5 gün içerisinde bir çift patik örülebiliyor. Özellikle yeni damatlar ve genç erkekler yoğunlukta kullanıyor ( dini bayramlarımızdaki bayramlaşmalarda, ramazan ayında teravi namazlarında giyilmesine çok önem veriliyor.) Yetişkin tüm erkekler günlük hayatlarında kullanabiliyor fakat tamamen siyah veya koyu renkte örülenini, çeyizlere konuluyor, hediyeleşmelerde kullanılıyor.

 

M DAMAT ÇORABI 3
M DAMAT ÇORABI 4